School of Solidarity 2024 – Learning without Borders II.

School of Solidarity 2024 – Learning without Borders II.
Jelentkezés

Csatlakozz hozzánk és segíts, hogy értékes programokat biztosíthassunk azoknak a gyermekeknek, akiknek el kellett menekülniük Ukrajnából. A fő feladat különböző foglalkozások és szabadidős tevékenységek szervezése a MigrationAid Madridi úti menekültszállóján vagy a Learning Without Borders (LWB) Iskolában a gyerekek lelki megerősítése és általános jólétének javítása érdekében.

Rólunk

Az Egyesek Ifjúsági Egyesület ezt az önkéntes programot a Migration Aid-el (MigAid) közösen szervezi, melyet az Európai Szolidaritási Testület támogat. Az LWB projekt fő célja 2022 április óta az, hogy a háború sújtotta területről menekült gyermekek biztonságos közegben tölthessék mindennapjaikat. Az intézmény keretein belül részt vehetnek érzelmi, szociális és integrációs programokon, miközben lehetőséget biztosítunk a tanulmányaik folytatására és a magyar nyelv elsajátítására.

Munka

Az önkéntesség célja elsősorban olyan programok szervezése és lebonyolítása, amelyek támogatják a gyerekek fejlődését és tanulmányait, miközben segítenek az intézmény mindennapi feladataiban (ebéd, takarítás). Az LWB iskolában a kisebbeknek kézműves foglalkozásoktól vagy hip-hop tánc kluboktól kezdve, a nagyobbaknak számítógépes órákon át számos olyan programot tervezünk, amelyek játékosan fejlesztik a tudásukat. A madridi úti menekültszállón az önkéntesek segíthetnek a szálló működtetésében, például a recepciónál, az étkezőben, a gyerekekkel való foglalkozásban, a tanulás támogatásában a tanulószobán, valamint a sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében.

Résztvevők

Olyan motivált önkénteseket keresünk, akik kellő empátiával és türelemmel rendelkeznek, illetve jártasak kisgyermekek és serdülők oktatásában. Akiknek erőssége a (nonverbális) kommunikáció és jól kijönnek különböző korú gyerekekkel. Ez a tábor különösen alkalmas mindazoknak az önkénteseknek, akik már tapasztaltak vagy akik érdeklődnek a gyerekekkel és menekültekkel való munka iránt.

Praktikus infók: szállás, étkezés, utazás, és szabadidő

Részvételi díj nincs. Az önkénteseket egy budapesti hostelben szállásoljuk el. Az ebédet a programok helyszínén biztosítjuk, a reggeli és a vacsora önállóan szervezhető, de a projekt költségei fedezik. 2 hetes tömegközlekedési jegyet biztosítunk Budapesten. Minden önkéntes 6 EUR/nap zsebpénzt is kap. Az esték és a hétvégék szabadok lesznek Budapest városának felfedezésére. A részvételt követően a projekt helyszínére és a hazaútra való utazás költségeit a távolságnak megfelelően megtérítjük. A projektet az Európai Unió az Európai Szolidaritási Testület programon keresztül finanszírozza.

Képzés az önkéntesség alatt

Az érkezés előtt egy online gyermekvédelmi tanfolyam teljesítésére kérjük a résztvevőket. Az első vasárnapon tartunk egy egynapos felkészítő képzést. A tábor alatt folyamatos mentoráló üléseket biztosítunk a tanulás és szakmai fejlődés támogatására. Az intézményben az MigrationAid személyzete szükség esetén további támogatást nyújt.

További információk

Az ukrán vagy orosz nyelv ismerete előnyt jelent, de nem feltétele a jelentkezésnek.
Felhívjuk a figyelmet, hogy az iskolán belül a dohányzás és az alkoholfogyasztás szigorúan tilos.
A táborban való részvételhez elengedhetetlen a felelősségteljes hozzáállás, a másokra való odafigyelés képessége. Emellett fontos, hogy az önkéntesek alapvető ismeretekkel (énekek, zene, tánc, játékok…) rendelkezzenek a gyerekekkel való csoportfoglalkozások lebonyolításához. A tábor során a résztvevők számos felejthetetlen élménnyel és emberi tapasztalattal gazdagodhatnak. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a világban zajló társadalmi egyenlőtlenségekre.
Jelentkezéshez kérjük oszd meg velünk motivációdat, tapasztalataidat és képességeidet az alábbi űrlap kitöltésével: https://form.jotform.com/egyesek/application_lwb

Mindent megteszünk azért, hogy időben tájékoztassunk és visszajelezzünk a jelentkezési folyamatról. Az önkéntesség jellegéből adódóan és az ünnepi időszak közbeesése miatt azonban kis türelmet kérünk az esetlegesen előforduló hosszabb válaszidő miatt. A jelentkezés következő lépéseként csoportos interjúk szervezését tervezzük.