K-Space Eszköztár - Hazatért önkéntesek támogatására

Egyesek
2024. 08. 25.

Szeretnénk figyelmedbe ajánlani egy interaktív eszköztárat, amely a nemzetközi önkéntes táborokból vagy más önkéntes tapasztalatból visszatért önkéntesekkel való együttműködésre irányul.

Ez eszköztár az Erasmus+ Key Action 2 "Key to Support Participants at their Active Citizenship Engagement (K-SPACE)" projekt eredménye, amelyet az INEX-SDA (Csehország), az Egyesek Ifjúsági Egyesület (Magyarország) és az Internationale Begegnung in Gemeinschaftsdiensten (Németország) valósított meg, és amelyet az Európai Bizottság Erasmus+ programja finanszírozott a nemzetközi mobilitás támogatására az oktatásban.

A dokumentum első része az önkéntesekkel való munka stratégiájával és további bevonásukkal foglalkozik, akár egy nonprofit szervezet tevékenységeinek részeként, akár egyéni önkéntes kezdeményezésként. Ezt a stratégiát kvantitatív (kérdőíves felmérés) és kvalitatív (mélyinterjúk) megközelítésekkel végzett kutatás alapján dolgoztuk ki. Az elemzés az önkéntesek preferenciáit tükrözi más önkéntes tevékenységekkel kapcsolatban. A stratégián belül egy sor konkrét témát tárgyalunk - például az önkéntesek motivációját, a bevonási módszereket és promóciót. Az oktatási spirál és annak a stratégiához való kapcsolódása is ismertetésre kerül.

A dokumentum második része (Eszköztár) az együttműködő szervezetek által javasolt, a megérkezés utáni önkéntes tevékenységeket tartalmazza.

Ezeket az önkéntes tevékenységeket (One Day Volunteering, Campleader Abroad) a projekt során kétszer teszteltük, így a dokumentumban szereplő információk a résztvevők gyakorlati tapasztalatait tükrözik. Az eszköztár részeként az érkezés utáni reflexióra és értékelésre összpontosító foglalkozási terveket is készítettek. Az INEX-SDA INEXup nevű platformja is bemutatásra kerül ott, mint egy másik fontos koncepció, amely biztosítja a saját projektet indítani kívánó önkéntesek kezdeményezésének felügyeletét, és így inspirációként szolgálhat más szervezetek számára. Végül, de nem utolsósorban, egy referenciarendszer is szerepel, amely promóciós támogatásként szolgál a korábbi munkatáborok résztvevőiből álló régiókban.

Ez csak az alapvető áttekintés arról, hogy mit találsz az eszköztárban, valójában sokkal többet is felfedezhet!

Reméljük, hogy ez a dokumentum hasznos lesz neked és a szervezeted számára, és hozzájárul ahhoz, hogy a visszatérő önkéntesek nagyobb mértékben vegyenek részt több önkéntes tevékenységben, valamint hogy az önkéntességet az életút részeként értelmezzék, amely nem ér véget a munkatáborból való visszatéréssel.

K-Space Eszköztár

Megnyitás

Maradj képben!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legújabb lehetőségekről és eseményekről!

Oszd meg másokkal is!