Európai Szolidaritási Testület (ESC)

Vissza

Az ESC (European Solidarity Corps – Európai Szolidaritási Testület) az Európai Unió Programja, amely lehetőséget biztosít 18-30 év közötti fiatalok számára, hogy külföldi civil szervezetek tevékenységébe kapcsolódjanak be 2 hét -12 hónapon keresztül.

Az önkéntes szolgálatodért cserébe kapsz szállást, étkezést, biztosítást, nyelvtanulási lehetőséget, utazási támogatást és zsebpénzt is. A kinn töltött idő alatt végig melletted lesz egy koordinátor, akihez a praktikus, illetve munkádat érintő kérdésekkel fordulhatsz, valamint egy mentor, aki támogat abban, hogy megtaláld a helyed az új környezetben.

Ez nagyon változó, attól függ, melyik szervezetnél töltöd az Szolidaritási Testület projektedet. A tevékenységről bővebb információt a szervezetek és a konkrét ESC projektek leírásánál találsz (ld. még a Jelentkezés fül alatt). Dolgozhatsz gyerekekkel, fiatalokkal, idősekkel, gondozhatsz állatokat, részt vehetsz környezetvédelmi programokban, végezhetsz munkát kulturális területen stb. Az biztos, hogy nem száraz adminisztratív feladatokra kell számítanod, hanem nagyon gyakorlatias, készségfejlesztő tevékenységekbe fogsz bekapcsolódni.

Az ESC három szereplős folyamat. Vagy te, az önkéntes, a fogadó szervezeted, akinél az ESC-t töltöd, és van egy küldő szervezeted a saját országodból, aki a felkészítésedért felel.

Annyit érdemes tudnod a háttérben zajló folyamatokról, hogy ahhoz, hogy az ESC-projekt megvalósulhasson, az egyik szervezetnek (aki a koordináló szervezet, ez legtöbb esetben a fogadó szervezet is egyben) pályázni kell az Erasmus+ Programban.

1. Meghirdetett projektekre jelentkezés a pályázati határidők előtt

A határidők előtt konkrét projektfelhívásokra tudsz jelentkezni. A szervezetek általában önéletrajzot, motivációs levelet vagy esetleg jelentkezési lapot kérnek. Fontos, hogy a motivációs leveled legyen az adott projektre szabott, illetve fejtsd ki bővebben, miért jelentkezel, mi fogott meg benne. Ezt követően elképzelhető, hogy egy skype-interjút is szeretnének veled. Ettől nem kell megijedned, csak szeretnének személyes benyomást kapni rólad, felmérni, milyen motivációkkal jelentkeztél, és az illeszkedik-e a projekthez, illetve ha van kérdésed, te is felteheted nekik nyugodtan.

Projekt felhívásokat találsz ezeken a portálokon:

– European Youth Portal adatbázis

– findevs.com

– Facebook csoport ‘önkéntesség’ témában

Kövesd a Facebook-oldalunkat is, mert ott is folyamatosan osztunk meg lehetőségeket! Továbbá, ha írsz nekünk egy e-mailt a preferenciáiddal, továbbítjuk neked a partnereinktől kapott ESC-felhívásokat is!Ha kiválasztottak, megadhatsz minket küldő szervezetednek, és felvesszük a fogadó szervezeteddel a kapcsolatot, hogy előkészíthessük együtt a pályázatot.
Ezután megvárjuk az elbírálást (2-3 hónap), és ha nyert a pályázat, elkezdjük a felkészítésedet a projektre: megkötjük a biztosításodat, átnézzük az Activity Agreementedet, amiben az ESC szolgálatod minden részlete le van fektetve, illetve bármilyen kérdésed van, tisztázzuk, hogy felkészülten indulhass útnak.

2. ESC-adatbázisban található szervezetek felkeresése

Ha nem találsz megfelelő projektfelhívást, böngészhetsz a szervezetek között az ESC-adatbázisban is. Fontos tudnod, hogy az itt található szervezetek akkreditáltak ESC-projektek indítására, viszont nem feltétlenül fognak aktuálisan projektet megvalósítani. Ezért nekik érdemes egy rövid email-t írnod először (esetleg a CV-det csatolhatod), amiben megérdeklődöd, hogy keresnek-e aktuálisan EVS-önkéntest. Ezt a beköszönő üzenetet küldd el minél több szervezetnek, így nagyobb eséllyel kapsz pozitív választ.

3. Már nyertes projektekre jelentkezés

Jelentkezhetsz már nyertes projektekre is. Ez akkor fordul elő, amikor a küldő és fogadó szervezet előzetesen együttműködési megállapodást kötött, és a pályázatba a küldő szervezet került bele partnerként, aki nyertes pályázat esetén vállalja, hogy megtalálja az önkéntest a projektre.
Ezeket is megtalálod az említett portálokon.

További infók
EVS Info kit

Kérdéseiddel keresd ESC-koordinátorunkat az outgoing@egyesek.hu címen.