Egy nemzetközi önkéntes tábor itthon

25/08/2024
Table of Contents
Miért is jó, ha nemzetközi önkéntesekkel dolgozunk együtt, és ez hogyan segíti elő a gyerekekkel való munkát?

Miért is jó, ha nemzetközi önkéntesekkel dolgozunk együtt, és ez hogyan segíti elő a gyerekekkel való munkát?

A Terre des Hommes szervezettel közösen most már több nyári táboron is túl vagyunk, ahol együttes erővel igyekszünk mindig szebbé varázsolni az Ukrajnából menekülni kényszerült gyerekek napjait. Ilyen volt a 2024 júliusi és augusztusi tábor is, ahol az önkéntesek különböző módokon segítették a szervezet munkáját: a programok lebonyolításától kezdve a gyerekekkel való játékig.

454988101_874007324759892_1625768237206892531_n.jpg

Mi az a NEMZETKÖZI ÖNKÉNTES TÁBOR?

A nemzetközi önkéntes táborok alkalmával a koordinátor szervezet (jelen esetben az Egyesek), olyan 10-20 külföldi fiatallal köti össze a fogadó szervezetet (itt a Terre des Hommes), akik lelkesek, nyitottak más kultúrák felé, és nem utolsósorban segítőkészek, hiszen önkéntesnek vállalkoztak egy másik országba. A 18-30 év közötti fiatalok maguk választják ki táborok sorából az adott szervezetet és annak programját, így biztos, hogy aki idejön, az nem csak beleveti magát az izgalmas ismeretlenbe, de általában érdeklődik is a téma iránt, és plusz ismeretekkel, háttértudással is segítheti a szervezet munkáját. Ezen kívül, persze a fogadó szervezetnek, így az Egyeseknek is ki kellett válogatnia a több mint hétszáz jelentkezőből azokat, akik a legjobban illenek a projektbe.
 

Hogyan zajlik az önkéntes tábor

Az idei nyári táborok alkalmával is az önkéntesek különböző tapasztalataikból és hátterükből építkezve egyfajta sokszínűséget vittek a táborok napjaiba. Nem egyszer volt rá példa, hogy ők hoztak magukkal játékokat, program ötleteket, amiket ki is próbáltak a gyerekekkel. Hiába a nyelvi nehézség, már az, hogy így sokszor egyénileg, vagy kiscsoportosan tudtak a táborozókkal foglalkozni, rengeteg pluszt adott mind a gyerekeknek, mind pedig a szervező csapatnak.

Az önkéntesek segítettek a programok lebonyolításában, az étkeztetésben, a kirándulásokon, és a kreatív feladatokkal is például névtáblákat készítettek és sapkákat terveztek közösen a gyerekekkel.

455246795_873498538144104_2290124169543530083_n.jpg

451210804_856029543224337_988142249493807379_n.jpg

454957862_873505128143445_185911243275029954_n.jpg


"Mindkét tábor napirendje egy olyan projektre összpontosított, ahol a gyerekek a képzeletük alapján alkottak valamit. Budapesten ez egy általuk választott kézzel készített játék elkészítését jelentette, Volt, aki rajzolt, festett, mások inkább a fizikai munkában, fúrásban, faragásban segítettek."  -(az egyik táborvezető)


Az önkéntesek tehát támogatták a TdH munkáját, miközben ők maguk is jól érezték magukat. Az, hogy részt vesznek akár a legegyszerűbb dolgokban is, mint például kártyázás a gyerekekkel, hatalmasat jelent minden egyes résztvevő, szülő és szervező számára.

A két hetes táborok során az önkéntesek általában napi 4-6 óra intenzív feladatvégzéssel járulnak hozzá a szervezet munkájához, de a programok után is együtt maradnak, alkalmuk van megismerkedni egymással, és a táborvezetők segítségével reflektálni az adott nap eredményeire és feldolgozni az élményeket.
Ezt az egyik táborvezető így fogalmazta meg:

Az önkéntesek biztonságban érezték magukat a környezetben, a rendszeres reflexiók segítették feldolgozni élményeinket és érzelmeinket. Ezek az ülések teret adtak arra, hogy megosszuk és megvitassuk gondolatainkat, érzéseinket, ami kulcsfontosságú volt a jólétünk szempontjából. E reflexiós lehetőségek nélkül az élmény talán túlságosan megterhelő lett volna érzelmileg.

(Irina táborvezető)

Kik segítik a fogadó szervezetet?

A fogadó szervezetnek nem egyedül kell koordinálnia és betanítania az önkénteseket. Ahogy táborozónak, úgy táborvezetőnek is lehet jelentkezni akár külföldről, akár Magyarországról.

Általában minden táborhoz tartozik egy technikai táborvezető, akit a fogadó szervezet biztosít, az ő dolga, hogy bemutassa a feladatokat, megszervezze mit mikor kell megcsinálni, és általánosságban ügyel mindenre, ami a szervezet munkájához kapcsolódik a táborban. A technikai táborvezető fontos támpont abban, hogy az önkéntesek érdemben tudjanak segíteni, olyan feladatokban és úgy, hogy az valóban hasznos legyen a szervezet számára. De a technikai táborvezető számára is nagy segítség a csoportdinamikai táborvezető, aki a feladatok elosztásában és csoport koordinálásában segít, hogy az idegen fiatalok a két hét alatt valódi közösséggé alakulhassanak. Hiszen elengedhetetlen az együttműködés a közös cél érdekében, és a munka is jobban megy jó társaságban!

454788673_874010998092858_6568298118639245642_n.jpg
A csapatként együtt töltött pillanatok, különösen az esti órákban, lehetővé tették számunkra, hogy összekovácsolódjunk és értékeljük a közös és szórakoztató élményeket, mint a budapesti városnézést, vagy focimeccs-nézést egy utcai bárban és a késő esti beszélgetéseket. 

emlékezett vissza a táborvezető.

A csoportdinamikai táborvezető nem csak az önkéntesek összeszervezésével, illetve a dinamikát erősítő közösség-építő programokkal foglalkozik, de teret is kell teremtsen a reflexióra, hogy mind a szervezet, mind a táborozók megoszthassák véleményüket, érzéseiket a projekttel kapcsolatban, hogy az együtt töltött idő még gördülékenyebb legyen.

A küldő szervezet persze támogatta az önkénteseket a kijutásban, majd az otthoni reflexióban. Az Egyesek pedig azon kívül, hogy kiírta a projektet, megkereste, kiválasztotta, felkészítette és támogatta az önkénteseket, biztosította számukra a megfelelő hátteret (szállás, étkezés, logisztika), hogy az itt töltött idő alatt semmiben se szenvedjenek hiányt.

Hogyan járulnak hozzá az önkéntesek a szervezet életéhez?


Az intenzív két hét alatt az önkéntesek a munkán kívül rengeteg új szempontot és inspirációt is adhatnak a fogadó szervezetnek, illetve a gyerekeket is megismertethetik, nyitottá tehetik új kultúrák, nyelvek iránt.
A fogadó szervezet munkatársának szavaival:

Miben tudnak segíteni az önkéntesek egy tábor során?


Az önkéntesek fontos szerepet játszanak a gyermektáborok sikeres működésében. Segítenek a gyerekek felügyeletében, így a táborvezetőknek több idejük marad a tábor szervezési feladatainak ellátására. Az extra kezek segítségével a gyerekek biztonságosabb és kiegyensúlyozottabb környezetben lehetnek. Az önkéntesek jelenléte lehetővé teszi, hogy a gyerekek több figyelmet kapjanak, akár kisebb csoportokban, akár egyénileg is. Így a táborvezetők biztosak lehetnek abban, hogy minden gyerek igényeire megfelelően tudnak reagálni.

Miért jó, ha nemzetközi önkéntesekkel találkozhatnak a gyerekek egy tábor során?


Az önkéntesek lehetőséget adnak a gyerekeknek, hogy más kultúrákat ismerjenek meg első kézből. Az önkéntesek különböző országokból érkeznek, így új programötleteket, játékokat és módszereket hozhatnak a táborba, amelyek gazdagítják a tábori élményeket. Ezáltal a gyerekek nyitottabbá válnak a világra, és megtanulják értékelni a kulturális különbségeket és hasonlóságokat.

453779333_868270302000261_12988605853840102_n.jpg

És még néhány munkatárs visszajelzése: 

Nagyon hasznos volt az önkéntesek jelenléte, nem csak azért, mert mindig volt valakivel játszaniuk a gyerekeknek, hanem mert oda tudtak figyelni a biztonságra és a külsős programokon való kíséretben is segítettek. Hatalmas terhet emelt le a vállunkról az is, hogy besegítettek az ételosztásban, illetve a takarításban. Ezek mind-mind apróságok voltak, de hozzájárult a program minőségéhez, hiszen nem nekem kellett bepakolnom a mosogatógépet például, amikor pont egy csoportos feladat volt."
"Nagyon jó volt látni, hogy a második táborban egyik önkéntesünk különös figyelmet fordított egy olyan gyermekre, aki nehezen illeszkedett a csoportba, mert kiközösítették. Azáltal, hogy több időt töltött vele, segített neki, hogy magabiztosabbnak és jobban érezze magát a táborban.

A tábor mind a gyerekek, mind az önkéntesek számára egy olyan meghatározó élmény volt, ahol a nyelvi korlátok ellenére is kapcsolatot tudtak teremteni egy másik országból és kultúrából érkező személlyel, és a két hét alatt egy idegen országban is otthont teremteni a tábor védelmező buborékjában.

A táborvezető így értékelte az eltöltött időt: 

Ezekben a táborokban való részvétel mélyen gazdagító élmény volt, mind a gyerekekkel való munka, mind a másokkal való együttműködés szempontjából. Megtanultuk, hogy a gyerekek elsősorban törődést és figyelmet keresnek. A nyelvi akadályok ellenére pozitívan reagálnak a rájuk fordított energiára és időre. A velük való kapcsolatteremtés kulcsa nem a nyelv, hanem a viselkedésünk és az odaadásunk volt.
Összefoglalva, ez a két hét átformáló volt.

Ha érdekelnek a táborok részletei és kíváncsi vagy, mik is történtek, akkor ide kattintva most megtekintheted. 


TÁMOGATÓK

Az említett táborok ESC támogatottak voltak.
Az ESC a European Solidarity Corps rövidítése, egy (eus?) program, aminek keretein belül a fiatalok támogatást kaphatnak külföldi projektjeikre (önkéntesség, ifi csere stb.).

Tudj meg többet az ESC-ről.

Ezen kívül a RIF camp-eket a Francia Intézet támogatta.
 

Stay tuned!

Subscribe to our newsletter and stay up to date with the latest possibilities and events!

Share with others!