European Solidarity Corps (ESC)

Vissza

Az ESC (European Solidarity Corps – Európai Szolidaritási Testület) az Európai Unió Programja, amely lehetőséget biztosít 18-30 év közötti fiatalok számára, hogy külföldi civil szervezetek tevékenységébe kapcsolódjanak be 2 hét -12 hónapon keresztül.

Az önkéntes szolgálatodért cserébe kapsz szállást, étkezést, biztosítást, nyelvtanulási lehetőséget, utazási támogatást és zsebpénzt is. A kinn töltött idő alatt végig melletted lesz egy koordinátor, akihez a praktikus, illetve munkádat érintő kérdésekkel fordulhatsz, valamint egy mentor, aki támogat abban, hogy megtaláld a helyed az új környezetben.

Ez nagyon változó, attól függ, melyik szervezetnél töltöd az Szolidaritási Testület projektedet. A tevékenységről bővebb információt a szervezetek és a konkrét ESC projektek leírásánál találsz (ld. még a Jelentkezés fül alatt). Dolgozhatsz gyerekekkel, fiatalokkal, idősekkel, gondozhatsz állatokat, részt vehetsz környezetvédelmi programokban, végezhetsz munkát kulturális területen stb. Az biztos, hogy nem száraz adminisztratív feladatokra kell számítanod, hanem nagyon gyakorlatias, készségfejlesztő tevékenységekbe fogsz bekapcsolódni.

Az EVS három szereplős folyamat. Vagy te, az önkéntes, a fogadó szervezeted, akinél az EVS-t töltöd, és van egy küldő szervezeted a saját országodból, aki a felkészítésedért felel.

Annyit érdemes tudnod a háttérben zajló folyamatokról, hogy ahhoz, hogy az EVS-projekt megvalósulhasson, az egyik szervezetnek (aki a koordináló szervezet, ez legtöbb esetben a fogadó szervezet) pályázni kell az Erasmus+ Programban. Egy évben 3 pályázati határidő van, ezt követően 2,5-3 hónap múlva derül ki az eredmény, ezután indulhat a projekt.

Határidők 2018-ban:
február 15., április 26., október 4.

1. Meghirdetett projektekre jelentkezés a pályázati határidők előtt

A határidők előtt konkrét projektfelhívásokra tudsz jelentkezni. A szervezetek általában önéletrajzot, motivációs levelet vagy esetleg jelentkezési lapot kérnek. Fontos, hogy a motivációs leveled legyen az adott projektre szabott, illetve fejtsd ki bővebben, miért jelentkezel, mi fogott meg benne. Ezt követően elképzelhető, hogy egy skype-interjút is szeretnének veled. Ettől nem kell megijedned, csak szeretnének személyes benyomást kapni rólad, felmérni, milyen motivációkkal jelentkeztél, és az illeszkedik-e a projekthez, illetve ha van kérdésed, te is felteheted nekik nyugodtan.

Projekt felhívásokat találsz ezeken a portálokon:

– European Youth Portal adatbázis

– findevs.com

– Facebook csoport ‘önkéntesség’ témában

Kövesd a Facebook-oldalunkat is, mert ott is folyamatosan osztunk meg lehetőségeket! Továbbá, ha írsz nekünk egy e-mailt a preferenciáiddal, továbbítjuk neked a partnereinktől kapott EVS-felhívásokat is!Ha kiválasztottak, megadhatsz minket küldő szervezetednek, és felvesszük a fogadó szervezeteddel a kapcsolatot, hogy előkészíthessük együtt a pályázatot.
Ezután megvárjuk az elbírálást (2-3 hónap), és ha nyert a pályázat, elkezdjük a felkészítésedet a projektre: megkötjük a biztosításodat, átnézzük az Activity Agreementedet, amiben az EVS szolgálatod minden részlete le van fektetve, illetve bármilyen kérdésed van, tisztázzuk, hogy felkészülten indulhass útnak.

2. EVS-adatbázisban található szervezetek felkeresése

Ha nem találsz megfelelő projektfelhívást, böngészhetsz a szervezetek között az EVS-adatbázisban is. Fontos tudnod, hogy az itt található szervezetek akkreditáltak EVS-projektek indítására, viszont nem feltétlenül fognak aktuálisan projektet megvalósítani. Ezért nekik érdemes egy rövid email-t írnod először (esetleg a CV-det csatolhatod), amiben megérdeklődöd, hogy keresnek-e aktuálisan EVS-önkéntest. Ezt a beköszönő üzenetet küldd el minél több szervezetnek, így nagyobb eséllyel kapsz pozitív választ.

3. Már nyertes projektekre jelentkezés

Jelentkezhetsz már nyertes projektekre is. Ez akkor fordul elő, amikor a küldő és fogadó szervezet előzetesen együttműködési megállapodást kötött, és a pályázatba a küldő szervezet került bele partnerként, aki nyertes pályázat esetén vállalja, hogy megtalálja az önkéntest a projektre.
Ezeket is megtalálod az említett portálokon.

További infók
EVS Info kit

Kérdéseiddel keresd EVS-koordinátorunkat, Dupák Annát az evs@egyesek.hu címen.